
Arabesk nedir?

Arabesk, Türk toplumuna özgü oryantal müzik türüdür. Konusu genellikle duygusal olan şarkı sözleri; günlük hayatın dertleri, başarısızlığı, umutsuzluğu, ulaşılamamış aşkı konu edinir. Bir kısmı da enstrümantaldir. Arabesk kelimesi Fransızca’dan Türkçeye geçen “Arabesque” kelimesinden gelir. Araba özgü anlamına gelmektedir. Ancak arabesk dediğimiz müzik türü Arap müziği değil; Arap ezgilerinden ve usullerinden esinlenen Türk müziğidir.
Arabesk şiddet içeriri mi?

Arabesk müzik türü bazı kesim insanlar tarafından nefret dolu, isyanı konu alan, lanet ve ızdırap çektiren olayları konu edinmiş gibi düşünülse de bu düşünce tamamıyla yanlış ve saçmadır. Arabesk müzik dinleyen bir insan kendisiyle savaşmayı bilir. Hayatın toz pembe bir rüya olmadığının farkındadır. Ancak bu müzikle büyümüş bir insan hayatta aldığı yaraları sarmasını bilir. Artık önüne çıkabilecek üzüntüler onu bu kadar etkilemez. Aslına bakarsak arabesk müzik kültürü dünyamızın ne kadar acımasız ve kötülüklerle dolu bir yer olduğunu bizlere müzik yoluyla anlatmayı amaçlamıştır. Uzun lafın kısası bir bakıma kendisini kontrol edebilen insanlarımız için bu müzik iyidir. Ancak arabesk müziği hayat tarzı yapmak da doğru bir yaklaşım değildir. Atalarımızın da dediği gibi her şey tadında güzeldir.
Türkiyede Arabesk kaç tarihinde Kim tarafından nasıl başlamıştır?

Damardan giren Arabesk müzikle 1960’lı yıllarda Adnan Şenses, Orhan Akdeniz, Abdullah Sezgin, Abdullah Yüce, Hâfız Burhan Sesyılmaz gibi bazı sanatçılar Araplardan alınan raks müziğini Türkçe şarkılar yapmak için kullanmış ve Türk kültürüyle birleştirerek geliştirmiştir. Zaman içerisinde gelişen arabesk müziğe; Azer Bülbül, Emrah, Ümit Besen, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Mahsun Kırmızıgül, Hakkı Bulut, İbrahim Tatlıses, Kamuran Akkor gibi değerli isimler eşlik etmiştir.
Arabesk müziğin bu kadar sevilmesinin nedeni nedir?
80’li yılların sonunda zirveye çıkan arabesk müzik günümüzde 7’den 70’e kadar her Türk insanının severek dinlediği bir tür haline gelmeyi başarmıştır. Türk insanımızın acısını, kederini, yorgunluğunu, tükenmişliğini dinleyicilerine aktarmaktadır. Günümüzde bu müziğin imparatoru İbrahim Tatlıses, arabesk müziğin babaları olarak da Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay bilinir. Bu değerli sanatçılarımız, toplum tarafından sevilerek dinlenilen insanlardır.
Arabesk neden bu kadar acı şarkılar içerir?
Arabesk müziğin bu kadar acı olmasını hayatın acı meyvesi olarak yorumlayabiliriz. Hayatımızı zindana çevirmek yerine acılarımızla yüzleşmemiz daha doğru bir karardır. İç dünyamızda verdiğimiz kavgaları notalara döken değerli sanatçılarımızın seslerini internet sayfamız üzerinden kesintisiz ve canlı olarak dinleyebilirsiniz.
ARABESK SANATÇILAR
A
B
- Bayhan
- Bergen
- Bülent Serttaş
- Berdan Mardini
- Baha
C
D
- Devran Çağlar
- Dilber Ay
- Davut Güloğlu
E
- Ebru Gündeş
- Ebru Yaşar
- Emel Sayın
- Emrah
- Ercan Demirel
- Ercan Turgut
- Erol Budan
- Esengül
- Etkin
F
G
H
İ
- İbrahim Tatlıses
- İbrahim Erkal
- İntizar
- İsmail YK
- İzzet Yıldızhan
K
L
M
- Mustafa Keser
- Mahmut Tuncer
- Mahsun Kırmızıgül
- Manuş Baba
- Mine Koşan
- Müslüm Gürses
- Muazzez Ersoy
N
- Neşe Karaböcek
- Nuray Hafiftaş
O
- Orhan Esen
- Oğuz Yılmaz
- Orhan Akdeniz
- Orhan Gencebay
- Orhan Ölmez
Ö
- Ömer Danış
- Özcan Deniz
S
- Sibel Can
- Seda Sayan
- Selahattin Özdemir
- Selahattin Bölük
- Serdem Coşkun
- Serkan Kaya
- Seyfi Doğanay
- Selami Şahin
Ş
- Şevval Sam
- Şahin Kendirci
- Sinan Özen
T
- Tuğçe Tayfur
- Tüdanya
U
Ü
Y
- Yavuz Taner
- Yıldız Tilbe
- Yılmaz Tatlıses
Z
- Zara
Yorum Yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.