Kaçırdığınız Konulara Bakın

16 Mart, 2021

Selami Şahin

Selami Şahin


Altı kardeşten dördüncüsü olan, Selami Şahin 15 Ağustos 1948 yılında Hatay'ın Yayladağı ilçesinde, dünyaya geldi. Selami Şahin’in müziğe olan yeteneğini ilkokula gittiği sırada öğretmenleri keşfetti.Bu yeteneğinin doğrultusunda ilerlemek isteyen Şahin, 15 yaşında radikal bir karar alarak Hatay’dan ayrıldı. Çevre illerde başlayan iş hayatı İstanbul’da da devam etti ve birçok yerde çalışarak kendi geçimini kendisi sağladı. Fakat içindeki müzik aşkı ve şarkı söyleme isteği onu, dönemin ünlü bestecisi İrfan Özbakır’la bir araya getirdi. Sesinin güzelliğine hayran kalan Özbakır, 1966 yılında Şahin’e ilk 45’lik plağını yaptı. Sözü Göksel Orhon’a, bestesi İrfan Özbakır’a ait olan “Zeynebim”, plağın ilk şarkısıdır.Şahin, daha sonra 1968 yılında “Sabır Taşı” 45’liği ile asıl ününe kavuşmuş ve bu sırada ders almadan kitapların yardımı ile kendi kendine notaları öğrenmiştir. Hislerini notalarla da ifade etmeyi öğrenen Şahin, müzik hayatına artık sadece yorumcu olarak değil, bestecilik kimliğini de katarak yürümeye devam etmiş ve 1969 yılından itibaren beste ve sözlerini kendisi yazmaya başlamıştır. Ayrıca birçok enstrümanı çalmaya da yine bu dönemde başlamıştır.2016 yılında Selami Şahin Yaptığı ilk bestesi; “Sen Mevsimler Gibisin” ile 4. Altın Kelebek / Yılın Şarkısı ödülüne sahip oldu. O günden itibaren, Selami Şahin şarkıları Türkiye’de birçok sanatçı tarafından seslendirildi. Bugüne kadar 24 adet 45’lik plak, 7 adet 33’lük plak (LP), 13 adet ise Kaset & CD albüm yaptı. 300’ün üzerinde bestesi olan Şahin’in yaklaşık 150 eseri hit oldu. Bu önemli şarkılardan bazıları; “Alışmak Sevmekten Zor, Ben Bir Tek Kadın Sevdim, Ben Sevdalı Sen Belalı, Boş Vere Boş Vere, Bulamazsın, Dostlarım (İçkim & Sigaram), Eskimeyen Dost, Gitme Sana Muhtacım, Gözler Kalbin Aynasıdır, Hesabım Var, Islak Mendil, Kadere Şikayetim Var, Namert Olayım, Ne Duamsın Ne Bedduam, Özledim, Sen Mevsimler Gibisin, Seni Sevmediğim Yalan, Senin Olmaya Geldim, Seninle Başım Dertte, Sensiz Olmuyor, Tanımam Senden Başka, Tanrım, Tapılacak Kadınsın, Ya Seninle Ya Sensiz”dir.Bu eserler, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerindeki sanatçılar tarafından farklı dillerde de icra edilmiştir. Ayrıca Şahin, Ghada Ragab ve Enrico Macias gibi birçok ünlü isimle ortak projelerde de yer almıştır.Yorumcu, besteci ve söz yazarı olarak devam ettiği müzikal yaşantısına, daha sonra sanat yönetmenliği ve vokal koçluğunu da eklemiştir.1980'de, Lider Müzik adlı müzik yapım şirketini kurmuştur.2010 yılında, kendi bestelerinden oluşan “Dayman (Daima)” isimli arapça bir albüm yapmış, bu albüm Türk & Arap müziği sentezine güzel bir örnek teşkil etmiştir.45. sanat yılını kutladığı 2011 yılında ise daha önce birçok sanatçı tarafından yorumlanan eserlerini; akustik ve güncel düzenlemelerle yeniden bir araya getirerek, “Mahzen” isimli albümünde tekrar yorumlamıştır.Müzik kariyerinin dışında oyunculuk kariyeri de olan Selami Şahin, birçok uzun metrajlı filmde de başrol oynamıştır. Bunlardan en önemlisi 2002 yılında, 22 ülkede gösterime giren Mısır & Türkiye ortak yapımı “Mumya Firarda” isimli filmdir. Bu film, 6. Hollywood Film Festivali’ne davet edilen ilk Türk filmi olmuş, Şahin’in oyunculuğu ise büyük beğeni toplamıştır.Şarkıları, çoğu dizi ve filmde de kullanılmıştır. Kendisinin rol aldığı diğer yapımlar ise; “Köyün Beş Güzeli (1970), Bağrımdaki Ateş (1981), Kaderi Zorlama (1985), The Dealer (2010)”dır.2012 yılında Akbank’ın reklam filmi için sözü ve bestesi yine kendisine ait olan “Sensiz Olmuyor” isimli şarkısını seslendirmiştir.1985 yılında evlenen sanatçının üç çocuğu vardır.

Diskografi

YılAlbüm adıYapımcı
1966-197645'likler
1975Yıllar Sonra YineTaç Plak
1976Unutulmayan Eserler
1981Bağrımdaki AteşLider Müzik
1982Tapılacak Kadınsın
1983Seninle Başım Dertte
1985Hastayım Sana
1987İyi Düşün Sevgilim
1988Seni Çok Seviyorum
1989İşim Gücüm Seni Sevmek
1990Başımın Tatlı Belası
1992Şaşırttın Beni
1994Özledim Her Şeyini
1995İlle de Sen
1997Şarkılarım ve Ben (Nostalji)
19992000'e Merhaba
2004İyi ki Varsın
2009Dayman (Daima)
2010Ben Bir Tek Kadın Sevdim
2011Mahzen
2019Baştan Başa SenLider Müzik

Ödülleri

YılKategoriEserÖdül TöreniSonuç
1975Yılın Şarkısı ÖdülüSen Mevsimler Gibisin4. Altın Kelebek ÖdülleriKazandı
1977Altın Kalem ÖdülüDostlarım (İçkim & Sigaram)-Kazandı
1978Yılın En Sevilen 10 ŞarkısıSensiz OlmuyorMilliyet Gazetesi ÖdülleriKazandı
1979Yılın En Sevilen 10 ŞarkısıÖzlem RıhtımıMilliyet Gazetesi ÖdülleriKazandı
1980Yılın En Sevilen 10 ŞarkısıRüzgârMilliyet Gazetesi ÖdülleriKazandı
1994Altın Beste ÖdülüÖzledimİstanbul FM Altın Ödülleri (İFA)Kazandı
1995Yılın En Sevilen 10 ŞarkısıÖzledimMilliyet Gazetesi ÖdülleriKazandı
2012Özel Ödül (Onur Ödülü)-39. Altın Kelebek ÖdülleriKazandı
2016Müzikte 50 Yıl Özel Ödülü-43. Altın Kelebek ÖdülleriKazandı

Filmografi

YılFilmRol
1970Köyün Beş GüzeliSelami
1981Bağrımdaki AteşSelami
1985Kaderi ZorlamaSelami, Selim
2002Mumya FirardaEkrem
2010The Dealer
2015Düğün Dernek 2Selami

Bu Yazımıza Yıldız Verin

web counter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

  
yukarı yukarı